Museum voor natuur en landschap
NL EN D

activiteiten 17/7 t/m 25/8/2017 wekelijks op

maandag   - Van pulp tot papier
dinsdag     - Het middeleeuws festijn
                   Zo zijn de middeleeuwen
woensdag  - Als een vis in het water
                   (W)onderwaterwereld
donderdag - Bomen in de boomhut
                    Bomendokter
vrijdag       - Kijkje achter het aquarium
                    Vlinderen met bijen
                    Wilde bijen middag
zaterdag    - De natuurlijke snackbar
                    De toverketel
zondag      - Het strand onder de loep
                    De strandjutter 
meer informatie in de activiteiten-agenda

 

 

Augustus - Zomeractiviteiten 2017

Middeleeuwse Festijnen

Hoogtepunt van de zomeractiviteiten is het Middeleeuws Festijn ‘Spelen en Spijzen’. De festijnen staan bol van middeleeuwse activiteiten zoals: broodje bakken, speer werpen, Mottekasteel bestormen, paardrijden, waarzeggen, mosterd maken, zoutzieden, beenhammen, middeleeuwse spellen en muziek. Hoogtepunt van het festijn zijn de demonstraties schapen drijven met bordercollies die een aantal keren per festijn worden gedaan. Dit jaar presenteert Terra Maris de gloednieuwe middeleeuwse show “De smid speelt met vuur”. Een waar spektakel waar de vonken vanaf vliegen. In augustus zijn er nog drie Middeleeuwse Festijnen op 1, 8 en 15 augustus.
De festijnen beginnen om 16.30 uur en duren tot 19.30 uur
Deelname: entree museum + € 1,- exclusief het eten dat in de tuin wordt verkocht
Reserveren: niet nodig
LET OP: het eten en drinken in de tuin kan alleen contant betaald worden !!!!!
Extra pinnen bij de museumbalie is mogelijk!


'Open depot’

Bij een museumbezoek kun je voor € 1 extra samen met een medewerker van Terra Maris het ‘Open depot’ bezoeken. Duizenden collectie-objecten, zoals opgezette vogels en zoogdieren, fossiele botten en Zeeuwse schelpen zijn jarenlang verborgen gebleven. Een groot deel is nu op het’Open depot’  te zien voor het publiek.  Informeer bij de balie naar de mogelijkheden en geniet van de verborgen schatten van het museum.

Scharrelkidsclub

Ook deze zomer organiseert Terra Maris in samenwerking met IVN de Scharrelkidsclub. Enthousiaste vrijwilligers uit heel Nederland gaan elke dag met kinderen op pad om de natuur te beleven en zich te verwonderen over al het moois in en rondom Terra Maris. De Scharrelkids doen tussen 17 juli en 25 augustus elke dag 2 activiteiten. De Scharrelkidsclub werkt met een weekprogramma. De naam van de activiteit komt elke week terug maar de invulling is steeds anders. Deelname: entree museum - Reserveren: niet nodig (deelname Middeleeuws festijn zie hierboven)

In augustus wekelijks tot en met 25 augustus

Maandag van 13.30 - 15.30 uur - Van pulp tot papier

Honderden jaren geleden is men er achter gekomen dat je van bomen papier kunt maken. Maar we moeten zuinig zijn op onze bomen en niet te veel kappen. Je leert hoe je zelf papier kunt recyclen van oud papier. Voor vandaag is het papierpulp al gemaakt waarmee de kinderen zelf nieuw papier scheppen.

Dinsdag van 12.00 - 13.30 uur - Zo zijn de Middeleeuwen
Een leuke en leerzame activiteit waarbij je leert hoe het leven er in de Middeleeuwen aan toe ging. Bij deze activiteit ga je iets maken wat tijdens het Middeleeuws festijn goed van pas kan komen.

Dinsdag van 16.30 - 19.30 uur - Het Middeleeuws festijn
Zie de omschrijving hierboven.

Woensdag van 12.00 - 13.30 uur - Als een vis in het water
De zee zit vol leven. In het zeeaquarium van Terra Maris kun je allemaal verschillende zeebeesten zien: haaitjes, garnalen, zeeanemonen en een heleboel verschillende soorten vissen. Kruipen, zwemmen, verstoppen, zuignappen… goed kijken wat deze dieren doen en daarna je eigen zeebeest maken.

Woensdag van 14.00 - 16.00 uur - (W)onderwaterwereld
Terra Maris heeft in de landschapstuin verschillende watertuinen . Daar wonen kikkers, salamanders, bootjesmannen, schaatsenrijders en nog veel meer. Met een schepnet en onderwaterkijkers de (w)onderwaterwereld ontdekken.

Donderdag van 12.00 - 13.30 uur - Bomen in de boomhut
Tijdens bomen in de boomhut wordt er natuurlijk niet alleen gepraat over bomen maar ga je ook aan de slag met takken, bladeren, schors of zaden. Boombeestje, boommasker, boomhanger… wat zou er vandaag worden gemaakt?

Donderdag van 14.00 - 16.00 uur - Bomendokter
Ga met de bomendokter mee op ontdekkingstocht door onze landschapstuin en onderzoek de bomen die er groeien van top tot teen. Bomen lezen, hemelogen, hartslag luisteren en nog veel meer..

Vrijdag van 13.00–13.30 uur -Kijkje achter de schermen
In het zeeaquarium leven vissen en andere zeedieren, die in de Oosterschelde en aan de Noordzeekust voorkomen. Achter de schermen kijk je mee hoe deze dieren gevoerd worden. Kinderen mogen helpen.
Ook krijg je uitleg over de werking van het zoutwater-aquarium.
Deelname: entreeprijs museum
Reserveren: noodzakelijk via het reserveringsformulier of via 0118 582620

Vrijdag van 12.00-13.30 uur - Vlinderen met bijen
Vlinders en bijen zijn mooi en belangrijk voor de natuur. Als het droog weer kun je veel verschillende soorten in de landschapstuin van Terra Maris zien en misschien wel aaien! Tijdens vlinderen met bijen ga je natuurlijk iets maken: bijenmobiel, camouflagevlinder, bijenhotel, bijendans of je eigen supervlindertuintje. Elke week wat anders, maar altijd leuk!

Vrijdag van 14.00 - 16.00 uur - Wilde bijen middag
Onder leiding van onze huis imker leer je alles over de indrukwekkende wereld van de honingbij en van de bijenvolken van Terra Maris. Voor de wilde bijenwereld ga je naar het ScharrelLAB. Daar leer je op attractieve wijze dat de wilde bij heel anders is dan de honingbij. Wist je bijvoorbeeld dat er in Nederland meer dan 360 verschillende bijensoorten voorkomen?....

Zaterdag van 12.00 - 13.30 uur - De natuurlijke snackbar
In de natuur groeit van alles en je kunt meer eten dan je denkt. Een verrassende activiteit over aparte hapjes uit de natuur. 

Zaterdag van 14.00 - 16.00 uur - De toverketel
De landschapstuin van Terra Maris heeft een schitterende kruidentuin. Tijdens de toverketel leer je alles over kruiden. Hoe ruiken ze? Waar zijn ze goed voor? En waar werden ze vroeger voor gebruikt? Natuurlijk ga je ook proeven!

Zondag van 12.00 - 13.30 uur - Het strand onder de loep
Strand is meer dan zand. Welke kleur heeft zand? En waar is het van gemaakt? Wat vind je allemaal op het strand?  Kijken door een loep en daarna lekker met je handen in het zand om je eigen strandherinnering te maken.
Deelname: entree museum
Reserveren: niet nodig

Zondag van 14.00 - 16.00 uur - De Strandjutter
Vanmiddag gaan we 10 minuutjes wandelen naar het strand voor een lekkere strand activiteit. Kom op tijd want we vertrekken om 14.00 uur.

Zondag 27 augustus vanaf 9.45 uur -Zen op Zondag
Samen met anderen in stilte mediteren. 4 X 25 minuten zitmeditatie, afgewisseld met 3 X 5 minuten loopmeditatie. De deur gaat open om 9.45 uur en om 10.00 uur start de meditatie. Let op! Deze groep is geschikt voor mensen die al enige ervaring hebben met zen meditatie.
Deelname: entreeprijs museum
Reserveren en informatie: Jan Tuin 06-15517600