In een serie van 3 gastlessen van elk 1 tot 1,5 uur leren leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen wat de gevolgen van zwerfafval zijn. Ze ontdekken dat er waardevolle materialen in afval zitten en hoe je die opnieuw kunt gebruiken.
In de lessen wordt het thema zwerfafval en plastic soep op een creatieve manier behandeld. De kinderen gaan zelf inzamelen en hergebruiken. De leerlingen gaan:
De leerlingen krijgen uitleg over het doel van de lessen. Ze leren over afval en wat daarmee gebeurt. Ze leren over ‘de ladder van Lansink’ (van afval voorkomen, recyclen, ...tot storten) en doen een proefje waarmee ze ontdekken hoe je gemengd plastic kunt scheiden. Ze maken een begin van een eigen werkstuk.
De leerlingen leren over de gevolgen van zwerfafval en de problematiek van de oceaansoep. Ze leren hoe dat beter kan. In deze les gaat het vooral om creativiteit: leerlingen ontwerpen en maken een afvalwagen van ingezameld afvalmateriaal. De wagens worden getest op vorm en kleur, of hij goed kan rijden en of de wagen demontabel en recyclebaar is.
We houden een opruimactie in de buurt van school. Verken van tevoren de hotspots (plekken waar veel zwerfafval ligt). Ter introductie van de opruimactie vertelt de gastdocent over afbraaktijden en het belang van een schone omgeving. Na afloop sorteren we het gevonden afval.
De kosten van de gastlessen worden betaald vanuit “Schoon Zeeland” een samenwerking tussen de Zeeuwse gemeenten en de NME-centra.
Voor meer informatie en aanmelden kun je contact met ons opnemen.